Itt a tavasz és vele együtt a tavaszi nagytakarítás ideje is!

 

Talán már te is észrevetted, hogy mennyire belaktátok az otthont a hosszú tél alatt, és hogy most már egészen biztosan ráfér egy kis felfrissítés. Hogy a nagytakarítás ne kergessen az őrületbe, összeírtunk néhány tippet, amivel kicsit megkönnyítheted a dolgod!

 
Tudjuk, hogy a takarítás az a dolog, aminek mindenki nehezen áll neki, de annál inkább jó visszanézni utána az eredményére. Kivel ne fordult volna már elő, hogy halogatta a dolgot és valahogy mindig megmagyarázta, hogy most miért nem alkalmas az idő, hogy belevágjon?! Jó hírünk van, nem kell, hogy az otthoni takarítás stresszel járjon.

Segítünk, hogy gyorsan és fájdalommentesen túless rajta!

 

Tippek otthoni takarításhoz

 

Mindenki máskor érzi elérkezettnek az időt, hogy az otthonát “kifordítsa” és jól kiporolja. Legtöbben évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel végeznek szelektálást és nagytakarítást, hiszen egy fél év alatt könnyen felhalmozódnak a teendők.

Mivel az ilyen nagy lélegzetvételű munkák sokszor nem is egy napot, hanem időnként akár egy hetet is igénybe vehetnek, ezért nem mindegy, hogy hogyan, milyen rendszer szerint csinálod, hogy a leghatékonyabb legyél a legrövidebb idő alatt.

 

Íme pár tipp, ami segíthet:

 

1. Készíts tervet!

 

Akárcsak a munkahelyeden, úgy a takarításnál is segítségedre lesz, ha készítesz egy előzetes tervet, egyfajta ütemezést. Egy többszobás otthon esetében például beoszthatod, hogy mivel és mikorra szeretnél végezni, valamint, hogy azt milyen mértékben szeretnéd kitakarítani. A terv nem csak a szervezésben lesz segítségedre, hanem motivál is arra, hogy folytasd a munkát. Látni, ahogy a teendők sora folyamatosan csökken igazán üdítő érzés lesz.

 

2. Ne akarj mindent egyszerre!

 

Nincs fárasztóbb a kapkodásnál. Olyankor vágj bele a munkába, amikor biztosan tudod, hogy lesz időd szortírozni a dolgaid között és mindent tüzetesen át tudsz törölni, tisztítani. Ne akard az egész lakást egy nap alatt rendbe vágni, elég, ha egy napra egy-egy szobát tűzöl ki célul, és minden energiád és figyelmed erre összpontosítod.

Ne legyél rest azokat a tárgyakat, dolgokat is megmozdítani, amik nincsenek esetleg szem előtt, vagy nem különösebben feltűnőek. A nagytakarítás azért nagytakarítás, mert mindenre kiterjed nem? 😉

 

3. Készíts új rendszert!

 

A nagytakarítás persze időnként elengedhetetlen, de megkönnyítheted a későbbiekben a dolgod, ha egy új rendszert is kialakítasz azokon a részeken, ahol nehezebb, vagy sok teendőd volt a mostani takarításnál. Például gyorsabb és egyszerűbb lesz a portörlés, ha nem raksz a szabadon álló polcokra túl sok tárgyat, vagy könnyebb lesz a dolgaid tárolása, megtalálása, ha azokat valamilyen rendszer szerint helyezed vissza.

 

4. A zene ereje

 

A gyakorlati tanácsokat kövessen egy kis spirituális ötlet! A zene iszonyatos motivációs erővel bír sportolók vagy a dolgozó emberek esetében is. Használd ki, és pezsdítsd fel magad vele takarítás alatt is!

Meglátod, sokkal jobban megy a munka, ha közben a háttérben a kedvenc dallamaid szórakoztatnak.

 

Nagytakarítás

Hogyan tartsd fenn a rendet? Tippek a hétköznapokra

 

Fantasztikus érzés, amikor készen vagy a nagytakarítással, az egész lakás csillog és illatozik! De ahogy múlnak a hetek és a hónapok, a por hamar visszaül a megszokott helyére, és előbb-utóbb újra el kell szánnod magad a nagytakarításra. Könnyebben vágsz bele, ha tudod, hogy ezúttal könnyebb dolgod lesz! Hoztunk néhány tippet arra is, hogyan tartsd meg a rendet, és hogyan minimalizáld a következő nagytakarítást.

 

1. Mindent vissza a helyére!

 

Könnyen felhalmozódhatnak a tárgyak, ha használat után nem teszed vissza őket a helyükre. Csak egy apró plusz mozdulat, ha mindent oda teszel vissza, ahova azok valók, de egy nagyobb munkát spórolsz meg magadnak a későbbiekben.

 

2. Szükségem van rá?

 

Nagy igazság, hogy az esetek 80%-ában nem lesz szükséged a jövőben arra, amit 1-2 hónapja egyáltalán nem használtál, vagy vettél elő. Ha valamit beviszel a lakásba, kérdezd meg magadtól, hogy valóban kell-e, ha pedig nem, akkor is van választásod, hogy miként válsz meg tőle. Használható dolgokat el is adományozhatsz, amivel másnak is jót teszel.

 

3. Előzd meg a koszt!

 

Sok kicsi sokra megy, és ez a takarításban is igaz! A mosogató eltörölgetése, a fürdőkád kiöblítése hamar megvannak, és segítenek megőrizni a tisztaságot.
Mit gondolsz, így mikor kezdesz neki a nagytakarításnak?

Izzítsd be a kedvenc zenét, húzd fel a gumikesztyűt és vágj bele!

Egészen máshogyan fogsz utána az otthonodra nézni.

 

Hívj!